Levelibéka

Ismertetői: mindenki ismeri, legfeljebb a hozzá nagyon hasonló földközi-tengeri levelibékával téveszthető össze. Attól azonban világosan megkülönbözteti az a rendszerint jól kifejlődött és az állat nyugalmi helyzetében is szembetűő?, néha fehérrel szegett feketés csík, amely a hasoldal fehér színét a hát zöldjétől elválasztja. Ez a csík az orrlyuktól a szemen át, az oldalak mentén a hátsó végtag kezdetéig húzódik, s ott előrefelé fordított hurkot vet. A lábujjak végén tapadókorong van.

Élőhelye: elsősorban a folyóvölgyek, ahol ligetek, nyirkos erdők találhatók, pocsolyákkal, kisebb tavakkal, nádasokkal váltakozva, de dús bokrú kertekben is megtaláljuk, ahol vízhez juthat.

Elterjedési területe: Észak-Afrikától Közép-, Dél-Európán és Ázsián keresztül Japánig húzódik. Főleg a síkvidékeken honos, a hegységekben 600-800 m magasságig hatol fel.

 

Tartása:

Terrárium: A zöld levelibékák tartása könnyű. Fontos azonban terráriumuk megfelelő mérete. A leveli békák 3.5-4.5 cm-esek kifejlett korukban. Nappal alszanak, és főleg a késő délutáni, esti órákban élénkülnek meg. Ilyenkor szívesen ugrálnak egyik levélől a másikra, vagy éppen a talajon ráérősen sétálnak, és táplálék után kutatnak. Mozgásigényük tehát elég nagy, és nem lehet őket egy egyszer? befőttes üvegben tartani. 2 fejlett példánynak legyen 50 liter levegő, lehetőleg ugy, hogy a terrárium inkább magas legyen mint széles. A békák nem szeretik a fülledt, meleg levegőt. A szellőzés biztosítva legyen! Talajnak a következőt ajánlom: legalulra egy tömtött, kemény köteget tegyünk (pl gyöngykavics), aztá egy vékony homokréteget. a terrráriumban pedig helyezzünk el tőzeget csomókban. Ezeket folyamatosan nedvesítsük. A terráriumban érdemes virágokat elhelyezni. Állatainknak világitsunk is naponta fél napot. Ez főként a növényeknek fontos, de ha egy kicsit fontos nekünk a békák jó kedve, és a terrárium esztétikája, akkor világtunk, ha növényeink nincsenek akkor is. Kedvenceinknek mindenképpen biztosítsunk egy vizes medencét. Ez elengedhetetlen, enélkül elpusztulnak!!! A víz langyos legyen.

 

Etetés: A másik legfontosabb az állatok megfelelő táplálása. Az egyoldalú táplálék következtében fogékonyabbá válhatnak a betegségekre. A legmegfelelőbbek számukra a különféle szárnyas rovarok pl. a legyek, szúnyogok. Ezenkívül elfogyasztanak minden élő, mozgó, apróbb férget, ízeltlábút. Leghelyesebb a különféle táplálékállatokat vegyesen adni. Arra vigyázzunk, hogy hetente 1-2 nap pihenőt tartsunk. A szabadban sem jutnak mindig táplálékhoz. A trópusi fajokkal ellentétben, több hétig is képesek élelem nélkül életben maradni, nyugodtan elutazhat tőlük az ember. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezt rendszeresíteni lehet. A leromlott kondíciójú állatok sokkal kevesebbet bírnak, kevésbé ellenállóak. Az 1-2 napos pihenő alatt a könnyebben emészthető muslicával etethetők. Október végétől teleltessük őket. Ez azonban - ha a táplálékellátás télen sem okoz gondot - nem kötelező. Télen a következő táplálékállatokkal etethetők. Fiatal észak-afrikai tücsök, viaszmoly, lisztkukac vagy akár maga a lisztbogár, babzsizsik, házi légy, és végül de nem utolsó sorban az ecetmuslica. A földigilisztát nem nagyon szeretik, és nem is ajánlom. Először is hizlalnak, másodszor a beleikben levő föld rengeteg baktériumot, vírust és belső élősködők petéit tartalmazhatja.

Oldalmenü
Szavazás
melyik béka a kedvenced?
Leveli
Unka
Gyepi
Kecske
Mocsári
Naptár